fredag 1. april 2011

Medisinpodcaster
Tre podcaster jeg abonnerer på

Medical Matters
BBC-kvalitet. Mark Porter tar opp aktuelle medisinske temaer, intervjuer klinikere og pasienter. En halvtime til hvert tema, i det siste blant annet solide runder om morgenkvalme, bakteriene i tarmen, stråleterapi. Klar favoritt, her hører jeg alle programmer.

Surgery 101
Kirurgiundervisere ved universitetet i Alberta. Håper flere universiteter starter på samme måte.

Johns Hopkins Medicine podcast
Noen ord om tre av ukas aktuelle forskningsartikler. Noen ganger litt for amerikansk, men ofte nyttig.
Siden podcaster ikke koster noe å distribuere burde det være rom for smale, gode programmer der de potensielle lytterne er svært få, men meget dyktige. For eksempel:

Medisinkveld
45 minutter prat hver andre uke om aktuelle nyhetstemaer for skandinaviske leger. De siste månedene kunne det handla om turnus, lokalsykehus. Aktuelle gjester, hyggelig vinkling, noen skarpe spørsmål. Ofte ta opp de samme temaene som fenger på Twitter.

Medisinsk mysterium
30 min GoToMeeting hver uke med casediskusjon på norsk. Her trengs det caser som har god margin til taushetsplikten, for eksempel kunne en brukt de smale, houseliknende hos NEJM Opptaket fra casediskusjon kan deretter legges ut som en av norges mest nisjete og fagnerdete podcaster, med to bittesmå målgrupper: De aller ivrigste studentene og de mest interesserte fagentusiastene.

Hvilke medisinske podcaster abonnerer dere på?

4 kommentarer:

 1. Abonnerer på Medical Matters som deg, veldig bra. I tillegg har jeg både Annals, BMJ og Lancet sine ukentlige podcast inne på iTunes-lista.

  Siste "Listen to the Lancet" vil jeg tro er av interesse for deg Martin, selv om det bare er en relativt overfladisk 8-9 min kommentar: Sharmila Devi discusses the ethical implications that social media is having in the medical community.

  Abonnerer og på MedscapeCME som har flere ukentlige podcastserier innen ulike subspesialiteter, prøver å følge med på internal medicine og cardiology, selv om jeg aldri får hørt på alt.

  Nature Medicine podcast er og av høy kvalitet. Kan være veldig interessant, men kan og være litt klinikkfjernt. http://www.nature.com/nm/podcast/index.html

  SvarSlett
 2. Takk for gode tips, Trygve. Har tegnet flere nye abonnementer i dag.

  Og fikk hørt siste "Listen to the Lancet" med interesse. Ved tidligere stikkprøver av den synes jeg ofte den har blitt tørr med for mye egenreklame, men denne snutten var fin.

  Vet vi om noen som sier ja til venneforespørsler fra pasienter på Facebook?
  Og hvis dere andre også sier nei: Sender dere en melding med en begrunnelse eller ignorerer dere bare?

  SvarSlett
 3. Jeg vet ikke om noen, og det er foreløpig ikke et omfattende problem for min del.. Men kom bort i noen litt vriene situasjoner der jeg var distrikt/allmennpraksisturnus, og lot da være å bli Facebookvenner med noen som helst i området, og svarte høflig nei på et par forespørsler.

  SvarSlett
 4. Ottar Grimstad innrømmer <a href="http://blogg.tidsskriftet.no/2010/08/b%C3%B8r-legar-vere-venner-med-pasientane-sine-pa-facebook/>her</a> å ha Facebookvenner som også er på fastlegelista. I lokalmiljøer er det ikke så lett, det var de vel også inne på i podcasten.
  Hvordan begrunnet du det når du svarte nei i distriktsturnus?

  SvarSlett