torsdag 14. mai 2009

Jernmangelanemi (medrep09 1.3)

jernmangelanemi.jpg
Jernmangelanemi er den suverent vanligste anemien hos fertile kvinner, vanlige symptomer er trøtthet og tung pust. Opp til 20% av alle fertile kvinner har jernmangel, rundt 1-2% jernmangelanemi.

Hb-grensene er ulike for ulike grupper - 11 gravid, 12 fertil kvinne, 13 mann går igjen i mange kilder. I tillegg til Hb er undersøkelsene fra forrige post relevante - Ferritin gir best informasjon. Blodutstryk viser typisk mikrocytær, hypokrom anemi med anisopoikilocytose, en MCV-måling vil, i alle fall et stykke ut i forløpet gi verdier <82, mikrocytær anemi. Normocytære og makrocytære anemier gleder jeg meg til å komme tilbake til utover sommeren.

Jernmangelanemi bør alltid oppfattes som et symptom! Er det ikke klar årsak bør man alltid utrede, særlig hos menn og gamle blødning kan jo være første symptom på mye. Vil man behandle jernmangel er førstevalg ferrosulfat 200 mg delt på 2 eller 3 doser, da bør Hb øke 0,5-1g/dL/Uke. Man fortsetter til Hb er normal, minst 3 måneder.

(Det er ikke lenger lov å tilsette jern i brunost, ellers var nok det i sin tid et egna næringsmiddel å tilsette det i - tilsetning av jern er ellers ikke alltid lett fordi jern har en tendens til å gi smak og farge. Brunost har så mye av begge deler fra før at det sikkert ikke skadet brunostopplevelsen noe særlig)

(Lest : Medicisnk kompendium, seminar fra Lancet august 2007, OHCM, litt i allmennmedisin, legemiddelhåndboka, NEL)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar