tirsdag 23. april 2013

Sofritostudien


Mye omtalt den siste tiden: Spansk studie fra NEJM om kostholdstiltak for forebygging av hjerte- og karsykdom. Primærprevensjon, gruppe eldre pasienter med høy hjerte- kar risiko.
Randomisert: To grupper oppfordres til middelhavskost og får gratis olivenolje eller nøtter, en tredje gruppe oppfordres til fettfattig kost.

Effekten: Relativ risikoreduksjon på 30% for alvorlige hjerte- karhendelser i gruppene med middelhavsdiett. Effekten er stort sett drevet av færre hjerneslaghendelser. Den absolutte risikoreduksjonen naturlig nok en god del mindre.

Blindet er det jo ikke. Kostholdsendringen som faktisk skjedde var mer nøtter og mer olivenolje i middelhavsgruppene.

Les selv, dette er en studie som er godt egnet til metodeundervisning
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303

1 kommentar:

  1. Her er brevene til studien:
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1306659

    SvarSlett