onsdag 17. april 2013

Favorittblodprøve: CRP

En blodprøve jeg har fått mer og mer sansen for måned for måned er CRP. En enkeltverdi sier selvsagt ikke veldig mye: Ingen prøver gir det. Ingen prøve har perfekt sensitivitet.

Men CRP-kurve over tid med en stikkprøve av og til gir veldig mye informasjon på få sekunder. Infeksjoner, selvfølgelig, men også inflammasjon, neoplasi: Har lyst til å lese mer om CRP sine egenskaper som diagnostisk test ved ulike sykdomstilstander.

6 kommentarer:

 1. Enig! Spennende med CRP som markør for ulike sykdomsprosesser. For å drive litt egenreklame: Når det gjelder inflammasjon og AF, fikk jeg publisert en artikkel igår der vi og så på CRP i AF (uten å finne noen forskjell hos eldre med permanent AF vs kontroller).

  Finner du noen oversiktsartikler som tar for seg nye bruksområder for (hs-)CRP som diagnostisk test, så si ifra!

  SvarSlett
 2. Gratulerer! Hvilket tidsskrift kommer den i?


  SvarSlett
 3. Takk - den kommer i Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation. Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23586783

  SvarSlett
 4. Brukte dere hs-CRP i tillegg til alminnelig CRP her?

  SvarSlett
 5. Selve blodanalysene var allerede gjort da jeg kom inn i bildet, jeg har primært stått for analyse av resultatene/tolkning og statistikk. Men det ble kun brukt hs-CRP, som vel er nødvendig når man skal vurdere såpass lave nivåer som det vi fant; hos oss hadde de to gruppene identiske nivåer av CRP med en median på 2,5 mg/L (sjekket nå, og testen som ble brukt har en deteksjonsgrense på 0,1 mg/L).

  SvarSlett
 6. Det er lov å være nisjete på internett, så jeg fortsetter å spørre:

  Har du vært noe borti dette med hs-CRP ved aterosklerose hittil i phD-perioden? Hører snakk om at det kanskje er en subgruppe av dem med koronar aterosklerose som har aktiv betennelse, at de kanskje kan være tilgjengelige for annen terapi, men har egentlig ikke funnet noe veldig godt lesestoff om dette.

  SvarSlett