fredag 25. november 2011

Synkronisering(Dette innlegget ble også publisert i Journalen høsten 2011)

Den røde tråden i denne spalten i Journalen har vært overraskelsen over at den raske utviklingen som har skjedd med datamaskiner de siste ti årene ikke synes på jobb. Som å bli pålagt å bruke en rusten, sløv kniv på jobb mens en har mange skarpe kniver hjemme: Det føles merkelig å skulle sende en cd-rom med taxi for å frakte informasjon.

Noe av det jeg liker best med dagens mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner er synkroniseringen: Når et dokument er justert på mobiltelefonen vil den samme oppdateringen skje på alle datamaskinene og i samarbeidspartnernes versjoner av dokumentene. Vi synkroniserer notisblokk, kalendere, musikklister, planer for barnekoret, fremdriftsplaner og treningsdagbøker. En masterliste på internett er omdreiningspunktet, så det bare finnes en gyldig versjon av dokumentet eller datasamlingen til enhver tid, mens det er lett å spole tilbake til tidligere versjoner.

En kontrast er forløpet rundt medikamentlister. De skal dikteres som lyd, skrives ut av en sekretær, godkjennes igjen av sykehuslegen, og så neste uke mates inn manuelt på sykehjemmet i et system der det kan ta hundre museklikk og femten minutter å legge inn medikamentlista til en ny pasient. Prosessen har mange ledd der det er risiko for feil, og det går med masse legetid som kunne vært brukt ved en sengekant.

Dette ønsker jeg meg fort : En god informasjonsinfrastruktur og brukervennlige systemer.

4 kommentarer:

 1. Får lyst å bruke litt tabloid retorikk - det er vanskelig å forstå at vi i dagens samfunn, i 2011, i Norge, verdens rikeste land osv - ikke kan få til dette? Kan det være så utrolig vanskelig å få til en elektronisk løsning der man f.eks. bruker offentlig etablerte plattformer som MinID/Altinn (eller en ny tilsvarende) til en kjernejournal med faste medisiner + f.eks. epikriser fra sykehusopphold o.l. Løsningen kan, hvis personvernet krever det, være valgfri for pasienten, som selv kan logge seg inn og f.eks. styre selv hva som skal være tilgjengelig, uten å redigere innhold. Fastlege bør ha automatisk tilgang til sine pasienter, og sykehusenes datasystem bør kunne bryte inn i systemet ved behov, noe som selvfølgelig vil bli loggført.

  Hvis jeg hadde vært helseminister for en dag skulle jeg trumfet gjennom dette.

  SvarSlett
 2. Jepp. Takk for kommentar.

  Har du sett googlegruppa 'refit,' forresten? Ser ut som om det er en kanal med likesinnede.

  https://groups.google.com/group/refIT?hl=en

  SvarSlett
 3. Takk for tips, ser interessant ut. Har søkt om medlemsskap:-)

  SvarSlett