onsdag 13. oktober 2010

Benzodiazepiner og bilkjøring

Har vært student et par dager igjen. Her er et bilde fra notatene, den øverste lista er grensene for hvor mye benzodiazepiner en pasient kan bruke pr dag og fremdeles oppfylle kravene til førerkort.


Den nederste lista viser doseringer der dispensasjon meget sjelden innvilges. Det ble også bemerket at situasjonen er en helt annen ved bruk av flere medikamenter samtidig.
Brukes både Imovane som sovemedisin og Vival på dagtid bør pasienten slutte med et av preparatene for å kunne fortsette med førerkort.

Benzodiazepiner er medisiner som har blitt brukt mot kortvarige angsttilstander, men som ikke har indikasjon på lang sikt og som har betydelig misbrukspotensiale. Preparatnavn er for eksempel Valium, Vival, Sobril. Zopiklon er Imovane, en mye brukt innsovningstablett.


9 kommentarer:

 1. Er "<" å forstå som "mindre enn", eller som "mindre enn eller er lik". Sagt på en annen måte; er 10 mg zopiklon innenfor grensen eller er 10 mg for mye?

  SvarSlett
 2. Godt spørsmål.

  Mener å huske det som ble sagt var at 10 mg Zopiklon eller 5 mg Valium var greit, altså "mindre enn eller er lik".

  Ser en kamerat som skrev bedre notater enn meg i helga, skal sjekke det opp med ham, svarer igjen her tidlig i neste uke.

  Ut fra diskusjonen på seminaret er det nok mange eldre som står igjen på doser over dette, hører gjerne om gode strategier for å håndtere disse kravene på en vanlig allmennpraksisliste.

  SvarSlett
 3. Svar fra en annen som hørte det samme foredraget:
  "Mindre enn eller er lik" - når størrelsen på tablettene er som de er er det sånn man må gjøre det i praksis om det skal funke.

  Hvis andre som leser dette vet mer, rett gjerne!

  SvarSlett
 4. Jeg lurte på om jeg kan kjøre bil med en døgndose på 10 mg nitrazepam (til natten) og 15 mg diazepam til dagen?

  SvarSlett
 5. @Anonym:
  Slik dette ble formidlet på kurset jeg var på er dette doser som vil kreve dispensasjonssøknad fra legen (en søknad jeg fikk inntrykk av at ofte ikke ville bli godkjent når det var bruk av to ulike medikamenter)

  Jeg vet jo ikke hvordan dette blir håndhevet ulike steder i landet.

  SvarSlett
 6. Stadig mer aktuelt ser det ut til: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/more_og_romsdal/1.7357592

  SvarSlett
 7. Se der ja.. vi får passe på å dokumentere godt og forsøke å få til gode rutiner på å sjekke medisinlister og førerkortstatus ved utskriving av B-preparater?

  SvarSlett
 8. politiets måleapparater: grensen for straffbar bruk ligger muligens på 0.2 mikromol/liter fullblod(gjelder diazepam). vet du hva mikromol/liter fullblod betyr ? jeg finner det ikke på nettet og har aldri hørt om det

  SvarSlett
 9. og med det samme: inntak av 10 mg diazepam av en mann på 100 kg: når vil konsentrasjonen være under 0.2 mikromol/liter fullblod, eller når vil man kunne kjøre bil lovlig slik at en utvidet promillekontroll ikke medfører inndraging av førerkort. her snakkes det om lovlig bruk(resept fra lege)

  SvarSlett