fredag 5. mars 2010

Visittplate


Jeg drømmer meg ofte bort til bedre datasystemer å bruke under hverdagsarbeidet på sykehuset. På fritida blir datahjelpemidlene stadig mer behagelige å arbeide med, men under visitt tar det mange minutter fra jeg står ved sengekanten hos en pasient til jeg kan være innlogget på en datamaskin der jeg kan se på blodprøvesvar, røntgensvar og tidligere journalnotater. Det føles som om en tiendedel av dagen forsvinner i slitsomt trege påloggingssystemer.

Jeg ønsker meg en visittplate. Visittplata kan gjerne ha touchskjerm og vise røntgenbilder, blodprøvesvar og tidligere journalnotater. Med enkle klikk får jeg visualiserende, klargjørende kurver over blodprøvesvarene. CT-bildene kan lett skrolles og zoomes i. Med et dobbeltklikk blir røntgenlegens kommentarer og piler lagt på som et ekstra lag utenpå bildene.

Visittplata finner selv fram til skriveren som er nærmest uten at jeg må finne en femten bokstaver lang kode, skrive ned den og installere printer på nytt hver gang jeg skal logge på i et nytt rom.

På visittplata har jeg tilgang til pasientens medikamentliste fra fastlegen eller sykehjemmet, og kan se røntgenbilder som er tatt på andre sykehus. Jeg får lov til å bruke den til å ta bilder av hududslett for å kunne sammenligne noen dager senere, og kan koble den til stetoskopet for å gjøre opptak av dagens lungelyder så jeg kan sammenlikne dem med lydene etter helgen.

Når jeg først er i gang kunne jeg også godt tenkt meg en SMS-funksjon (hvor mange nyttige tankerekker blir avbrutt av callinger som ikke haster hver dag?)

Jo, og så et kart der alle relevante bakvakter GPS-peiles. Kardiologen som en grønn prikk på kontoret : Han sitter og gjør papirarbeid. Kirurgen som en rød prikk på operasjonssalen : Hun kan ikke svare akkurat nå. Gynekologen som en gul prikk på fødestua : Hun kan nås, men vil heller forstyrres en time senere om ting ikke haster.

Men viktigst : Visittplata er klar til bruk med det samme jeg har trykket på på-knappen, på samme måte som applemaskiner i dvale eller mobiltelefoner.

Innlegget er essensen av dagens diskusjon i kantina, og er inspirert av en replikkveksling med Espen Rostrup på Twitter forleden. Hvilke flere funksjoner ønsker dere i en ideell visittplate?

5 kommentarer:

 1. hej martin! spännande inlägg om visitplattan!
  kul det där med stetoskopljudupptagning. har
  Själv spekulerat på detta. kunde vara roligt
  Om visitplattan snabbt kunde kopplas upp
  Till en skärm och högtalare så man kunde spela
  Upp stetoskopljud samtidigt som man visade
  Röntgenbilder på en skypekonference!
  spännande tema till en kik! robin

  SvarSlett
 2. jag råkade visst skriva skypekonference.. menade egentligen morgonkonferens inför läkare på avdelningen.
  robin

  SvarSlett
 3. Hei Robin! Takk for begge innlegg.
  Hva om dagens datamaskinplasser blir gjort om til dockingstasjoner der det finnes behagelig tastatur, mus og større skjerm? Selve datamaskinen kan vi bære rundt, tingene som er klumpete kan stå fast.

  Noe av dockingstasjonene kan være koblet til storskjermer så det er lett å rigge til for morgenmøter, diskusjoner, foredrag og pasient- og pårørendeinformasjon.

  Apropos skype i det første innlegget : Hvor lett overgangen fra journalsystemet til internett skal være er et virkelig dilemma. Det raske standardsvaret er kanskje at det ikke bør være noen forbindelse i det hele natt, men i såfall mister vi verdifulle muligheter for samarbeid og læring. Hva tenker dere andre?

  SvarSlett
 4. En iPad med egne sykehus-apps..

  SvarSlett
 5. Marius : Ja, må innrømme at det er en iPad jeg forestiller meg når jeg tenker på en sånn maskin. Men kanskje hadde det vært bedre med en annen tablet som ikke var koblet til legens private kontoer? Så slipper man å ha med seg jobben hjem og slipper å ha med seg fritiden på jobb?

  SvarSlett