lørdag 30. januar 2010

Podagra
Via Helsebiblioteket har vi i Norge tilgang til de store internasjonale tidsskriftene, deriblant Lancet. Seminarene i Lancet er verdt å sjekke ut når vi skal sette oss litt dypt inn i et tema, til en spesiell pasient, til internundervisning eller for å få finne oppdatert informasjon til å avklare en diskusjon. De er relativt lettleste, har mange gode tabeller og rike referanselister.

Et godt eksempel er seminaret om urinsyregikt fra sist uke : Kjøtt, sjømat og øl øker prevalensen av sykdommen, kaffe og melkeprodukter senker den. Patogenesen og sammenhengen mellom urinsyrenivå og anfall er forbilledlig beskrevet, inkludert en nydelig realfaglig forklaring på hvorfor stortåens grunnledd rammes.

NSAIDS er akuttbehandlingen.
Bruk av urinsyresenkende medikasjon først 1-2 uker etter anfall, veid nøye opp mot bivirkningene og aldri etter første anfall. Mistenker at det finnes et forbedringspotensiale her.

Anbefalt serie her altså. Rundt 50 i året, vel verdt å skrive ut og sortere i ringpermer for den som liker papir.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar