torsdag 5. mars 2009

Zoloft er best?


I denne ukas nummer av Lancet er det en metanalyse av 12 av de nyere antidepressive medikamentene, disse som populært kalles lykkepiller og har blitt testa ut fra begynnelsen av 90-tallet. Det er flere signifikante forskjeller i metanalysen, som ser ut til å være solid og bruker data 117 RCT-studier med til sammen 26000 pasienter.

Mirtazapin / Remeron, Escitalopram / Cipralex, Venlafaxin / Efexor og Sertralin / Zoloft finnes i denne analysen signifikant mer effektive enn resten. Escitalopram / Cipralex og Sertralin / Zoloft tolereres best av pasientene. Tar man også hensyn til pris er Zoloft / Sertralin det beste valget. Reboxetin / Edronax er signifikant mindre effektiv enn de andre.

Det er en internasjonal forfattergjeng med tilknytning til Oxford, Cambridge, Cochrane, Italia og Japan, og ingen legemiddelfirmaer har vært involvert i metaanalysen. Datamaterialet er lagt ut på nett, så det blir også her spennende å se reaksjonene fra resten av fagmiljøet om noen uker.

Får lyst til å sammenligne salgsstatistikkene i Norge med denne studien. Skriver om det her når jeg har gjort det.

Sammendraget ligger på
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)60046-5/abstract
En mer tilgjengelig nyhetssak om det samme ligger på
http://www.ajc.com/health/content/health/stories/2009/01/29/best_antidepressant.html?cxntlid=inform_sr

1 kommentar:

  1. Denne uka kom korrespondansen til artikkelen, der det var masse kommentarer på hvordan analysen burde vært gjort. For å få hode og hale på dem burde en mer kompetent person enn meg tatt en kikk, men det er i alle fall to poenger :
    - Å gjøre metaanalyser er vanskelig
    - Det tar lang tid før reaksjonene på vitenskaplige artikler kommer på trykk

    SvarSlett