mandag 23. mars 2009

Fett, proteiner og karbohydrater.

vekt.jpg

Det har jo vært enormt mye skriveri om hvor mye fett, proteiner og karbohydrater det bør være i dietten til en som skal slanke seg.

Noen kilder er bedre enn andre, og sist måned fikk vi et svar fra topptidsskriftet New England Journal of Medicine i anledning en randomisert studie : Fordelingen av de tre næringsstoffgruppene betyr sannsynligvis svært lite. Uansett hvilken diett forsøkspersonene fikk gikk de i snitt en del ned det første året, og så i snitt litt opp igjen neste år.

At andelen fett og protein betyr lite er i alle fall et svar jeg tar med meg. Tror ikke det hadde gjort noe om dette budskapet sildret ut i gjennom media også (Tenk hvis Dagbladet hadde trykket budskapet fra denne kommentaren på forsida hver gang de fikk lyst på en kostholdssak i 2009!) men sannsynligvis er det mange kommersielle interesser i omløp som gjerne vil forstyrre hovedhistorien fra vitenskapen.

Vi står altså igjen med det gamle budskapet :

Vektendring = Energi opptatt - energi forbrukt

og at sosial støtte sannsynligvis betyr mye.

Her er kommentaren, som nok er mest lettlest

http://content.nejm.org/cgi/content/full/360/9/923

og her er hele artikkelen

http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/360/9/859?ijkey=0a2d34f748c1d497d9c714eea0d3f9963c3cd7a4&keytype2=tf_ipsecsha


PS : Så er det jo neppe tvil at å spise mye fett og protein er mindre bærekraftig, det synes jeg også kunne bli sagt litt oftere..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar